Program Tanıtımı
2022-2023 döneminde ön lisans öğrenci alımına başlayacak İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı, 21 Mayıs 2020 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu kararı ile kurulan Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda Elektrik ve Enerji Bölümü altında kurulmuştur. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu kampüsü Mersin Organize Sanayi Bölgesi’nin tüm altyapı, laboratuvar ve sosyal olanaklarından faydalanabilmektedir. Bölgenin en önemli teknolojik yatırımlarından olan ve Mersin Organize Sanayi Bölgesi yerleşkesinde faaliyete geçen “Yenilik ve Dijital Dönüşüm Merkezi, Model Fabrika”; öğrencilerimizin inovatif çalışmalarında faydalanabilecekleri bir diğer ileri laboratuvar ve uygulama merkezidir.
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi programı; iklimlendirme, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin bakım, onarım, işletme, projelendirme ve maliyet hesaplamaları, tesisat teknolojileri, bilgisayar destekli tasarım (CAD), ölçme ve kalite-kontrol, hidrolik-pnömatik sistemler hakkında bilgi ve beceri kazandıran, bir işletmede sorumluluk alabilen ve bu işletmelerde sürdürülebilirliği sağlayan tekniker yetiştiren bir programdır. Ayrıca mezunlarımız ÖSYM tarafınca yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili lisans programlarına devam edebilirler.
Programın Hedefi
Programın hedefi; iklimlendirme ve soğutma sistemlerini proje ve standartlara uygun olarak kuran, servis ve bakım işlerini yapan, maliyet ve iş akışını kontrol eden ve mesleğinde iş planlaması yapabilen, mesleki etik sorumluluğunu kavramış, mesleğindeki gelişmeleri takip edebilen yaşam boyu öğrenme becerisine sahip nitelikli tekniker yetiştirmektir.
Programa Kabul Şartları
Programımız, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınavı puan türünden Temel Yeterlilik Testine (TYT) göre öğrenci kabul etmektedir.
Mezuniyet Şartları
İklimlendirme ve soğutma teknolojisi programından mezun olabilmek için, öğrencilerimizin dört dönemde aldıkları derslerin toplam AKTS kredisinin 120 olması gerekmektedir. Tüm dersleri başarı ile tamamlayan, Genel Not Ortalaması (GNO) 4.00 üzerinden en az 2.00 olan ve staj vb. diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler programımızdan mezun olabilirler. Mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrencilerimiz, “İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Teknikeri” unvanı almaya hak kazanırlar.
İstihdam Olanakları
İklimlendirme ve soğutma teknolojisi programı mezunları, kamuda ve özel sektörde İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Teknikeri pozisyonunda ara eleman olarak istihdam edilirler.
DGS ile Geçilebilen Programlar
Makine Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği
Enerji Sistemleri Mühendisliği
Enerji Yönetimi
https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2021/DGS/tablo2_21052021.pdf
Program Eğitim Amaçları
- İklimlendirme, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin bakım, onarım, işletme, projelendirme ve maliyet hesaplamalarını yapabilir.
- Bilgisayar destekli tasarım (CAD), ölçme ve kalite-kontrol, hidrolik-pnömatik sistemler, kalite yönetim sistemlerinin uygulanmasında, fabrika üretim sahalarının iş takiplerinde, teknik servis ve satış/pazarlama alanlarında görev alabilirler.
- Teknolojideki hızlı gelişmeleri takip ederek onlara uyum sağlayabilir.
- Mesleki gelişimlerini lisans eğitimlerine devam ederek sürdürebilir.
- Mesleki hayatlarında iş sağlığı ve güvenliği ve çevre koruma bilinci ile etik değerlere bağlı çalışabilir.